Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Azija :: Turska :: Istanbul :: Vodiči :: Javni prijevoz u Istanbulu
Istanbul

Javni prijevoz u Istanbulu

Javni prijevoz u Istanbulu

Autobus

Glavno prijevozno sredstvo u Istanbulu su brojni privatni i državni autobusi (tel: 0800 211 6068 (besplatni telefon); web stranica: www.iett.gov.tr/en). Neprekidne prometne gužve i dugotrajni zastoji znače da su autobusi spori, neudobni i prenatrpani, a u ponoć praktično prestaju s radom. Nova i učinkovita podzemna željeznica (metro) otvorena je 2000. g., a vozi od Taksima do Leventa, najvećeg poslovnog centra Istanbula. Metro (web stranica: http://www.istanbul-ulasim.com.tr/) uredno prometuje od 06:00 do 02:00.

 

Tramvaj

Postoje dvije tramvajske linije na europskoj strani grada. Brz i moderan putnički tramvaj vozi od četvrti Eminönü kroz Sultanahmet do vanjskih predgrađa. Da bi izbjegli odlazak do tih predgrađa u četrvti Aksaray potrebno je presjesti da bi se došlo do autobusnog čvorišta, stanice Esenler Otogar. Druga linija je Nostaljik Tramvay, koji se sporo klatara uzduž Istiklal Caddesi između četvrti Beyoglu i trga Taksim u stotinjak godina starim tramvajima. Linija vozi do Karaköya kroz tunel (Tünel), sagrađen još 1877. g. i taj dio ove linije je reklamiran kao najkraći metro. Tünel i Nostaljik Tramway voze od 07:00 do 21:30.

 

Željeznica

Gradska laka željeznica je puštena u promet 2002. g., kojom se može stići do zračne luke, glavne autobusne stanice i Aksaraya. Više o redu vožnje i rasporedu stanica može se saznati na web stranici http://www.istanbul-ulasim.com.tr/, ili tel: (0212) 568 9970.

 

Trajekti

Putnički trajekti (tel: 0212 244 4233, web stranica: http://www.tdi.com.tr/) su daleko najugodniji način kretanja po Istanbulu. Brzi su i jeftini te voze na mnoge korisne destinacije. Ulaznice se kupuju na kioscima pored dokova. Na primarnim rutama trajekti voze svakih 20 minuta, od 07:00 do 23:00, iako neke linije poput Eminönü-Kadiköy voze do 20:00.

Skupina malih, privatnih operatera vozi između Üsküdara i Besiktasa. Danju brodovi kreću svakih 10 minuta, a po noći kada se dovoljno napune. Cijene su iste kao i za državne trajekte, iako primaju samo gotovinu.

Karte za tramvaj, autobus, metro i trajekte su jeftine i lako dostupne na glavnim stanicama ili trajektnim terminalima, bilo na kioscima ili kod privatnih prodavača koji dodaju prosječno 25% na cijenu. Moguće je kupiti i akbil (elektronsku prepaid karticu), uvećanu za iznos kaucije. Cijene karata su nešto jefinije i taj način je puno praktičniji za metro, autobuse, Tünel i trajekte.

 

Taksi .

Taksi je moguće zaustaviti direktno na ulici, iako se turistima preporuča da ih naruče iz hotela. Na taj način će se smanjiti mogućnost prijevare koja se češto događa neopreznim turistima. Noćna tarifa (od ponoći do 06:00 sati) je 50% skuplja od dnevne, tako da se putnicima preporučuje da provjere ispravnu tarifu na taksimetru koja mora biti digitalno ispisana – "Gündüz" znači dan a "gece" noć. Ako nema digitalnog ispisa, jedno svjetlo označava dnevnu a dva svjetla noćnu tarifu. Veliki problem s turskim vozačima je što oni ne očekuju da izvrate ostatak na krupnu novčanicu, već smatraju da je to napojnica. Napojnice se ne daju osim ako se ne radi o nekoj posebnoj usluzi. Više osoba ili prtljaga također se ne naplaćuju.

Postoje i dolmusi - veliki i moderni minibusi žute boje koji voze na propisanim i kratkim kružnim linijama, npr. Taksim-Besiktas i(li) Taksim-Nisantasi, ili manji i bučni minibusevi plave boje koji voze na dužim relacijama po gradu i predgrađima. Putnici ih mogu zaustaviti skoro od bilo kuda, ali u njih će se nagurati toliko putnika koliko god je to moguće. Plaća se u gotovini pri ulasku, a cijena je malo skuplja nego za autobus, pogotovo na dužim relacijama.


Vožnja po gradu

Istanbul je na zlom glasu po prometnim zastojima i još gorim vozačima. Podatak da Turska ima 14 puta više prometnih nesreća nego Velika Britanija, dovoljno govori da se vožnja po gradu turistima ne preporučuje. Iako je došlo do određenog poboljšanja zahvaljujući visokim kaznama u provedbi cestovnih pravila, rijetko se koriste žmigavci, vozači rijetko kada stanu pred pješačkim prijelazom, a vožnja "na repu" je normalna pojava. Naročito je opasna cesta uz more na azijskoj strani gdje se vozači utrkuju i pritom prelaze na suprotnu traku, usprkos brojnim vladinim kampanjama. Strancima se preporuča da ne voze po Istanbulu osim u slučaju krajnje nužde.


Unajmljivanje automobila

Unajmljivanje automobila se ne preporučuje zbog čestog prometnog kolapsa i loše vožnje. Za one željne avantura, automobil se može iznajmiti kod slijedećih kompanija: Avis (tel: (0212) 663 0646 ili (0212) 368 6822; web stranica: http://www.avis.com/), Budget (tel: (212) 663 0858; web stranica: http://www.budget.com/), Europcar (tel: (0212) 663 0746 ili 254 7710; web stranica: http://www.europcar.com/) i Hertz (tel: (0212) 663 0807; web stranica: http://www.hertz.com/). Vozači moraju biti stariji od 21 godine i imati kreditnu karticu ili znatni iznos gotovine koju će ostaviti kao depozit. Osnovno osiguranje je uračunato u cijenu, iako je potrebno dvaput provjeriti da li je uključena šteta od sudara.


Unajmljivanje bicikla i skutera

Vožnja biciklom u gradu se ne preporučuje.


Autor: Puturist.com