Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Azija :: Turska :: Istanbul :: Vodiči :: Shopping u Istanbulu
Istanbul

Shopping u Istanbulu

Shopping u Istanbulu

Istanbul je već 15 stoljeća raj za kupovinu, poznat kao trgovački centar na završetku „Puta svile“, od Kine do Europe.

Turisti uglavnom odlaze na Veliki bazar u četvrti Bayezit, kojeg još uvijek krasi osebujna otomanska atmosfera i natkrivene ulice. Tu se može steći uvid u ponudu i cijene, ali se povoljnije cijene mogu češće postići u manjim bazarima u Sultanahmetu i Bayezitu. Na primjer, poznata tržnica začina (Egipatski bazar) u četvrti Eminönü je nezaobilazna atrakcija, ako ništa drugo onda da vidite brda "ratluka".

Radno vrijeme: izvan državnih tržnica, većina trgovina ostaje otvorena do kasno navečer iako je službeno radno vrijeme od 09:00 do 18:00. Ponekad je i u ponoć moguće vidjeti trgovce kako na pločniku usred glavnih pješačkih zona prodaju igračke, čarape, piratske CD-e ili čak antikvitete.

Kao odabrana turistička četvrt, Sultanahmet je konkurentan u cijenama i raznovrnosti ponude za određenu robu, kao što su tepisi, ćilimi, srebrni nakit te za kolekcionarske primjerke.

Çukurcuma (uz Turnacibasi Sokak, u blizini avenije Istiklal) je središnje mjesto trgovine antikvitetima. Četvrt Beyoglu i avenija Istiklal prepuni su trgovinama odjeće, glazbe te knjižnicama. Poklonici visoke mode čuvenih kreatora doći će na svoje u četvrti Nisantasi. Na azijskoj strani grada preporučuje se odlazak u aveniju Bagdat. Veliki trgovački centri niču u svim predgrađima i većim kvartovima.

Tipični turski pokloni su: drvene kutijice rahat-lokuma, delikatni premda jeftini servisi za čaj te pladnjevi za začine. U gradu je naročito popularan plavi talisman veličine lješnjaka, takozvano "oko" - nalazi se u svakoj trgovini, domu ili sobi u gradu.

Povrat poreza: porez na dodanu vrijednost (KDV na turskom) iznosi 18% i obično je već uračunat u cijenu, osim kod hotelskih usluga. Na povrat poreza stranci mogu računati za robu kupljenu u specijaliziranim suvenirnicama, koje izdaju poseban račun koji se može potvrditi u carinskom uredu na izlasku iz zemlje. U većini slučajeva povrat poreza se ne može iskoristiti. Turistima se savjetuje da uvijek uzmu račun za predmet koji se može smatrati "antikvitetom". Kazne za iznošenje antikviteta iz Turske su vrlo velike, a carinski službenici su vrlo slabo informirani što je antikvitet.


Autor: Puturist.com