Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Azija :: Turska :: Istanbul :: Vodiči :: Turistički informativni centar u Istanbulu
Istanbul

Turistički informativni centar u Istanbulu

Turistički informativni centar u Istanbulu

Potrebno je dosta vremena da se Istanbul temeljito obiđe, s obzirom da se veličanstveni primjeri njegove duge i burne povijesti teško mogu pronaći zbog sadašnjeg kaosa.

Većina turista odlazi ravno prema četvri Sultanahmet,najstarijem dijelu grada gdje se nalaze ostaci bizantskog Konstantinopolja poput Aje Sofije okruženi briljantnim otomanskim znamenitostima poput Topkapi palače i Plave džamije. Sultanahmet je zapravo turistička četvrt s uobičajenom gnjavažom dosadnih prodavača i gomilom turista, ali to nije jedini povijesni dio grada.

Centar grada, što uključuje dijelove odvojene Zlatnim rogom, zvane "stari" i "novi" grad, nalazi se na europskoj strani grada na zapadnoj strani tjesnaca Bospora. Sjeverozapadno od Sultanahmeta nalazi se četvrt Beyazit, koncentrirana oko Velikog Bazaara. Sjeverno od Sultanahmeta nalaze se dokovi u četvrti Eminönü, gdje se nalazi most Galata koji premošćuje Zlatni rog. Lučki dio na sjevernoj strani Zlatnog roga zove se Karaköy i nastavlja se na Beyoglu i Taksim. Taj dio je stoljećima bio određen kao rezidencijaza židovske i kršćanske (grčke, talijanske, armenske i ostale levantinske) trgovce u Istanbulu.

Danas je Taksim središte modernog Istanbula i mjesto najbolje noćne zabave. Džamije su skoro uvijek otvorene za posjetu, osim u doba molitve.

Postoji nekoliko pravila pri posjeti svakoj džamiji; u njih se ne može ući u kratkim hlačama i odjećom bez rukava; obuća se ostavlja na ulazu, a ženama će biti posuđen šal ili marama kako bi prekrile ruke i kosu. Gostima je zabranjeno fotografirati vjernice koje nose tradicionalni čaršav (crnu maramu).

Sistem istanbulskih muzeja je prilično zbunjujući, pošto svakim upravlja drugo ministarstvo, gradske vlasti ili privatnici. Cijena ulaznice i radno vrijeme mogu se naglo promijeniti. Informirajte se u turističkom uredu za najnovije cijene i radno vrijeme.  

Turističke Informacije (Turizm Danisma Burosu) Sultanahmet Meydani
Tel:
(0212) 518 8754 ili (0212) 518 1802
Web stranice:http://www.turizm.gov.tr   ili http://www.istanbul.com
Radno vrijeme: od ponedjeljka do petka između 09:00 i 17:00, subotom od 09.00 do 13:00.

U turističkom uredu raspolažu s dobrim besplatnim kartama grada.
Ostali uredi se nalaze u zračnoj luci, željezničkoj stanici Sirkeci, luci Karaköy i u Hilton Hotel Arcade (Elmadag).
Nažalost ne postoje nikakve povlastice za turiste.  


Autor: Puturist.com