Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Azija :: Turska :: Istanbul :: Znamenitosti

Istanbul

Kapali Carsi (Natkriveni / Veliki bazar)
Kapali Carsi (Natkriveni / Veliki bazar) Brojni štandovi (više od 4000 u 60 ulica) nude turistima zanimljivu robu: sagove, zlato, kožu i keramiku. Cjenkanje je obavezno.
Haghia Sophia (Aja Sofija)
Haghia Sophia (Aja Sofija) Aja Sofija se prevodi kao "Crkva svete Mudrosti" i smatra se za najljepši primjer bizantske umjetnosti u svijetu.
Suleymaniye Camii (Sulejmanova džamija)
Suleymaniye Camii (Sulejmanova džamija) Ova džamija je jedna od najljepših radova najpoznatijeg otomanskog arhitekta Sinana. Rađena je prema modelu Aja Sofije.
Topkapi Palača
Topkapi Palača U početku zamišljena kao ljetna rezidencija i sjedište vlade, u Topkapi palači je u 16. stoljeću bio smješten harem, državna administracija i vojna uprava, s ukupno 3000 stanovnika.
Kapali Carsisi (Natkriveni ili Veliki bazar)
Kapali Carsisi (Natkriveni ili Veliki bazar) Bojni štandovi (više od 4000 u 60 ulica) nude turistima zanimljivu robu: sagove, zlato, kožu i keramiku. Cjenkanje je obavezno.
Misir Carsisi (Egipatska ili tržnica začina)
Misir Carsisi (Egipatska ili tržnica začina) Danas se tu prodaje sušeno voće, kavijar i rahat-lokum, te najraznovrsniji suveniri.
Sultanahmet Camii (Plava Džamija)
Sultanahmet Camii (Plava Džamija) Plava džamija sagrađena je u doba vladavine sultana Ahmeda (1603. g. - 1617. g.) kao islamski odgovor na Aju Sofiju, a ostala je simbol i središte vjerskog života.
Yerebatan Sarayi (Cisterna Basilika)
Yerebatan Sarayi (Cisterna Basilika) Poznata i pod imenom "Utonula Palača", Cisterna Basilika  je najveća od nekoliko stotina antičkih rezervara vode koje još uvijek leže ispod Istanbula.
Galata Kulesi (Galata toranj)
Galata Kulesi (Galata toranj) Taj osobit toranj stožastog krova ukupne visine 62 metra vidljiv je iz skoro svakog dijela grada.
Trg Taksim i avenija Istiklal
Trg Taksim i avenija Istiklal Trg Taksim je jezgra modernog europskog dijela Istanbula, koji većina turista nažalost ne posjeti. Istiklal je tri kilometra dugačka pješačka zona koju u dane vikenda posjeti 3 milijuna ljudi.