Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Azija :: Turska :: Istanbul :: Znamenitosti :: Great Palace Mosaic Museum
Istanbul

Great Palace Mosaic Museum

Great Palace Mosaic Museum

Mali Muzej mozaika stiješnjen je između suvenirnica u uličici iza Plave džamije, a izlaže ostatke veličanstvenih mozaika koji su prekrivali pod Bukolejske palače. To je bila Velika palača bizantskih careva, koja se nekad prostirala između Hipodroma i luke preko Aje Sofije.

Mozaici su otrkriveni prilikom građevinskih radova prije 50-ak godina, oslikavaju prizore iz lova i antičke mitologije. Vjeruje se da potječu iz razdoblja cara Justinijana ili iz još ranijih vremena i da su bili dio staze koja je vodila od carskih odaja do Hipodroma.

Nekadašnji antički i bizantski hipodrom bio je središte društvenog života grada, a danas se taj prostor nalazi dva metra ispod površine sadašnjeg Trga sultana Ahmeda. Pri građevinskim radovima stalno se pronalaze mozaici, antički stupovi i redovi sjedališta, jer hipodrom nikad nije bio razrušen, nego zaboravljen i korišten kao izbor građevnog kamena za kasnije građevine. Kad konačno započnu konkretna arheološka istraživanja mali Muzej mozaika će se morati preseliti na znatno veću lokaciju.

Arasta Bazaar, Sultanahmet
Tel:
(0212) 518 1205
Radno vrijeme:  svaki dan osim utorka između 09:30 i 16:30
Ulaznice: ulaz se naplaćuje.
Web stranica:http://www.istanbul.gov.tr ili http://www.ibb.gov.tr  


Autor: Puturist.com