Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Azija :: Turska :: Istanbul :: Znamenitosti :: Suleymaniye Camii (Sulejmanova džamija)
Istanbul

Suleymaniye Camii (Sulejmanova džamija)

Suleymaniye Camii (Sulejmanova džamija)

Iako manje turista posjeti ovu nego Plavu džamiju, Sulejmanova je nekako mirnija i monumentalnija. Ova džamija je jedna od najljepših radova najpoznatijeg otomanskog arhitekta Sinana.

Bizantski utjecaj je bio značajan na islamsku arhitekturu općenito, a naročito na otomansku. Aja Sofija kao prva sultanska džamija bila je model i uzor svim ostalim    sultanskim džamijama u Istanbulu, pa tako i Sulejmanovoj.

Cilj je bio da se vizualno naglasi kontinuitet nasljeđivanja od jednog do drugog sultana, zbog čega sve sultanske džamije imaju slične strukturne osnove. Velika kupola visine 53 metra i vitki minareti u kutovima dvorišta su prekrasan primjer simetrije i elegancije. Dovršena je 1557. g. nakon samo 7 godina gradnje, a u kompleksu džamije se nalaze bogato ukrašeni mauzoleji arhitekta Sinana te sultana Sulejmana i Ahmeda II., izvorni apartman džamijskog astronoma, dobrotvorne zaklade, bolnica, javna kuhinja, hamam (kupalište), karavansaraj (han) i fontana. Iza same džamije nalazi se nekoliko čajdžinica s terasama u nizu.
 
Siddik Sami Onar Caddesi, Suleymaniye
Tel:
(0212) 513 3608
Radno vrijeme: svakodnevno od 09:30 do 16:30. Zatvoreno za nemuslimane u vrijeme molitve.
Ulaznice: ulaz je slobodan ali se zahtjevaju donacije.


Autor: Puturist.com