Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Azija :: Turska :: Istanbul :: Znamenitosti :: Sultanahmet Camii (Plava Džamija)
Istanbul

Sultanahmet Camii (Plava Džamija)

Sultanahmet Camii (Plava Džamija)

Plava džamija sagrađena je u doba vladavine sultana Ahmeda (1603. g. – 1617. g.) kao islamski odgovor na Aju Sofiju, a ostala je simbol i središte vjerskog života. Smatra se za jedno od najvećih remekdjela islamske arhitekture te najznačajnija džamija nakon one u Meki.

Plave zidne pločice iz Iznika (antička i grčka Nikeja) dominirale su u unutrašnjosti, po čemu je džamija i dobila svoje ime po kojem je poznata u zapadnom (kršćanskom) svijetu. S obzirom da te pločice nisu bile zamišljene kao originalni ukras džamije, uglavnom su uklonjene tako da unutrašnjost više nije dominantno plave boje.

Unutrašnjost je bogato ukrašena: zidove su stihovima iz Kurana ukrasili najbolji kaligrafi 17. stoljeća, a pod je prekriven tepisima koje daruju vjernici. Više od 200 obojenih prozora koji propuštaju dnevno svjetlo pružaju veličanstveni ugođaj. Najvažniji element u unutrašnjosti je mihrab koji je napravljen od najkvalitetnijeg mramora, a također sadrži i komad svetog crnog kamena iz džamije u Meki.

Brojni turisti i Istanbulci okupljaju se ljeti u parku nasuprot džamije u doba zalaza sunca kako bi čuli mujezina što poziva na večernju molitvu i da bi uživali u pogledu na džamiju obasjanu svjetlima raznobojnih reflektora.

U Carskom paviljonu nalazi se državni Muzej sagova s prekrasnim primjercima raznih stilova od 16. do 19. stoljeća.

Hipodrom, Sultanahmet
Tel:
(0212) 518 1330 (Muzej sagova)
Radno vrijeme:  24 sata dnevno, osim u doba molitve; Muzej sagova od četvrtka do subote između 09:00 i 16:00
Ulaznice: ulaz je slobodan.
 


Autor: Puturist.com