Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Azija :: Izrael :: Jeruzalem :: Putopisi :: מְדִינַת יִשְׂרָאֵל‏ - Izrael
Jeruzalem

מְדִינַת יִשְׂרָאֵל‏ - Izrael

מְדִינַת יִשְׂרָאֵל‏ - Izrael

Država Izrael (Medinat Jisra'el/ מְדִינַת יִשְׂרָאֵל‏) je sedam milijunska bliskoistočna zemlja smještena uz obalu Sredozemnog mora.

Ime joj potječe od Jakova, kasnije prozvanog Izrael, jednog od patrijarha židovskog naroda od čijih je 12 sinova nastalo 12 izraelskih plemena. Izrael znači - Onaj tko se hrvao s Bogom ili Božji kraljević.

Izraelska zastava ima korijene u židovskoj tradiciji. Bijela pozadina simbolizira čistoću. U sredini je Davidova zvijezda koja simbolizira savez Boga i Židova. Gornji trokut zvijezde simbolizira Boga koji se saginje prema svome narodu, a donji trokut simbolizira Židove koji pružaju ruku Bogu. Plave pruge simboliziraju talit - židovski molitveni šal.

Židovi su se na područje današnjeg Izraela doselili početkom 2000 pr.n.e. u zemlju koju nazivaju Kanaan. U vrijeme velike gladi sele u Egipat iz kojega 1235 pr.n.e. pod vodstvom Mojsija odlaze kako bi se spasili od ropstva. Kralj David (svi znamo priču o Davidu i Golijatu) osvaja Jeruzalem i proglašava ga prijestolnicom. Najvažniji židovski kralj je bio njegov sin Salomon, koji je izgradio Jahvin hram na brežuljku Sionu. Nakon njegove smrti Babilonski kralj Nabukodonozor ruši hram, a Židovi ga obnavljaju tek potkraj VI st. pr.n.e. Hram i sam Jeruzalem (osim Zida plača) razoreni su ponovno 70. godine n.e.

DavidGoliath.jpg

Kada nakon nešto više od tri sata leta (morate dodati još jedan sat vremenske razlike) sletite u zračnu luku Ben Gurion - stigli ste u Svetu zemlju! Na ulasku u zemlju ne čeka se dugo i kontrole nisu toliko rigorozne kao kod izlaska iz Izraela. Kako ne bi zakasnili na let, najbolje je da se na aerodrom uputite tri sata prije samoga leta. Kontrole su česte i detaljne, ali ukoliko ste ispunili dokument mokdan, te ga proslijedili aerodromskoj sigurnosti (48 sati prije odlaska), ne bi trebali imati nikakvih problema i cijela će procedura biti maksimalno ubrzana.

Ukoliko ste za svoj boravak odabrali glavni grad Tel Aviv, najljepši se hoteli nalaze nasuprot duge pješčane plaže koja podsjeća na „Miami beach“. Ako u Izrael dolazite ljeti, svakako uzmite kremu za sunčanje, jer je klima puno toplija od naše. A u glavnom gradu ima i dosta vlage, pa je za preporučiti posjetu ipak u vrijeme nekog drugog godišnjeg doba.

tel-aviv-beach.jpg

Stari dio grada Jaffa do kojega se možete i prošetati, nalazi se prema jugu, dok se prema sjeveru nalazi gradska luka. Ukoliko vam to slobodno vrijeme dopušta, prošećite pješčanom plažom i namočite barem noge u Mediteransko more. Susretljivi domaćini uputiti će vas da navečer ne propustite posjetiti živopisnu luku u kojoj se za neki bolji restoran čeka i u redu (ukoliko nemate rezervaciju). Uz lokalne specijalitete (nezaobilazni kus kus), ovdje možete kušati i veliku bijelu ribu, koja nije uobičajena na našoj obali (npr. Sea Wolf), ali je jednako ukusna kao „naše“ orade, brancini, itd.

Za Tel Aviv kažu da je grad koji nikada ne spava i mnogi mladi Izraelci bar jedan dio svog života žele provesti u glavnom gradu, baš iz spomenutog razloga. Poslije večere slobodno se možete prošetati uz obalu i sjesti u jedan od mnogobrojnih barova uz plažu, te probati lokalno pivo (za koje je Žuja ipak zakon!). Sve djeluje vrlo sigurno za razliku od nekih Europskih i Američkih metropola.

jerusalem.jpg

No, ukoliko ste ipak više željni razgledavanja, tada je prvi izbor drevni Jeruzalem. Najpoznatiji i najsvetiji (zbog njega su vođeni i Križarski ratovi), a po stanovništvu i najveći grad u Izraelu. Stari dio Jeruzalema je podijeljen na 4 četvrti – židovsku, kršćansku, muslimansku i armensku, a oko starog grada su podignute zidine. Ulaz je kroz sedam velikih vrata, točnije šest, jer su jedna zazidana. Zazidao ih je Turski car Sulejman Veličanstveni, jer bi po vjerovanju i sam Mesija kada dođe na zemlju trebao ući kroz ta vrata u Sveti grad. Najljepši pogled na sam grad je upravo s Maslinske gore. Ispred vrta Getsemani (maslinik), gdje se Isus molio i gdje ga je poljupcem izdao jedan od njegovih učenika Juda. Pokraj vrta nalazi se i Crkva muke Isusove, koja je sva mračna - jer je unutar nje stijena na kojoj se Isus molio i lio krvavi znoj. U podnožju gore nalazi se staro židovsko groblje. A preko Jošafatske doline (mjestu Posljednjeg suda), pored crkve Marijinog (djevice Marije) groba, dolazi se do staroga grada.

Nakon ulaska u grad kroz Lavlja vrata, zastanite kod groba kralja Davida, ispred kojeg se nalazi i njegov spomenik sa harfom koju je običavao svirati. Nakon toga nastavite razgledavanje staroga grada povijesnom Via Dolorosom (Križnim putem) koja vas vodi sve do Kalvarije - odnosno crkve Svetog groba, gdje se nalazi pet posljednjih postaja Križnoga puta. Sama crkva više nalikuje tvrđavi, a nalazi se u središtu kršćanske četvrti Jeruzalema. Ispred ulaza u crkvu je Kamen pomazanja (gdje je Isus bio pomazan prije pokopa). Ulaz na Kalvariju, odnosno Golgotu je odmah kraj vrata i tu se na prvom katu nalazi stijena gdje je Isus bio raspet. Nedaleko se nalazi velika kapelica unutar koje je Isusov grob. Za ulazak u kapelicu čeka se u redu najmanje 20-30 minuta (ako nije gužva). Cijela je crkva prepuna raznih religijskih relikvija, pa će te tako vidjeti križ na kojem je Isus bio raspet! A i grob prvog čovjeka Adama, koji se po vjerovanju nalazio točno ispod stijene na kojoj je Isus visio na križu.

Golden_Gate_Jerusalem_2009.jpg

Najpoznatija Jeruzalemska vrata ipak su Zlatna vrata (to su ona zazidana), a po vjerovanju upravo je kroz njih na Cvjetnicu Isus ujahao u grad. Ta se vrata nalaze najbliže drevnom Salomonovom hramu, pored kojega je najsvetiji židovski spomenik - Zid plača. Unutar hramskog prostora sada se nalazi Omerova džamija Al-Aqsa, gdje je Muhamed uzašao na nebo. Njena prepoznatljiva zlatna kupola nalazi se nad stijenom na kojoj je po starom vjerovanju Abraham trebao žrtvovati svog jedinca Jahovi. U podzemlju samoga hrama, po legendarnom vjerovanju nalazi se i Kovčeg saveza. Nakon razgledavanja, nikako ne propustite posjetiti mnogobrojne male dućane, kako bi iz Svetog grada ponijeli kakvu uspomenu. Važno je napomenuti kako je većina tih sitnica izrađena iz domaćeg maslinovog ili palminog drva. Naravno, nemojte ni pomisliti na kupovinu bez obvezatnog cjenjkanja (njime cijenu će te moći srušiti i nekoliko puta!).

Iz Starog grada preko Jošafatske doline (mjestu Posljednjeg suda), pored crkve Marijinog (djevice Marije) groba, kreće se na Maslinsku goru, do vrta Getsemani, gdje se Isus molio i gdje ga je poljupcem izdao jedan od njegovih učenika Juda. Pokraj vrta nalazi se i Crkva muke Isusove, koja je sva mračna, jer je unutar nje stijena na kojoj se Isus molio i lio krvavi znoj.

Dead_sea_newspaper.jpg

Osim nabrojenog, ima još puno toga što se za malo dužeg posjeta Izraelu ne bi smjelo propustiti, kao npr. slikovitu Galileju na sjeveru i jedan od najstarijih gradova na svijetu Jerihon (8.000 god. p.n.e.!). Gdje se nalazi i najniža točka na zemlji (408 metara ispod razine mora!. Zatim povijesni Betlehem s Bazilikom Isusovog rođenja i Nazaret. Najveća Izraelska luka Haifa, Genezaretsko jezero pored kojega se nalazi i Brdo blaženstva gdje je Isus ribom i kruhovima nahranio narod (tu obavezno kupite vino), i mjesto Qumran gdje su nađeni starozavjetni svici sa Mrtvoga mora. Ako ste već u prilici posjetiti i Mrtvo more, obvezatno se morate okupati i namazati ljekovitim blatom (koje sa svojih preko 30% soli i minerala ima pomlađujuće djelovanje!). Blizu Mrtvog mora nalazi se i nacionalni park, a nekada legendarna Herodova utvrda Masada - koja je bila posljednje uporište židova Zelota, koji su se tri godine odupirali rimskoj opsadi.

Dakle, kada sljedeći puta namjeravate putovati, izaberite turističko putovanje s vašom obitelji ili prijateljima u Izrael. Sigurno će te uživati i vratiti se s puno nezaboravnih uspomena i slika…

Opće i korisne informacije o Izraelu

Turistička zajednica Izreala

Jeruzalem - turističke informacije

Želite vidjeti svoj putopis ili fotografije objavljene na našim stranicama? Jednostavno je... pošaljite nam svoju priču na e-mail: info@puturist.com


Autor: Damir Uzorinac