Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Azija :: Izrael :: Jeruzalem :: Vodiči :: Javni prijevoz u Jeruzalemu
Jeruzalem

Javni prijevoz u Jeruzalemu

Javni prijevoz u Jeruzalemu

Egged National Bus Co-operative (tel: (03) 694 8888; website: www.egged.co.il/Eng/) upravlja širokom, udobnom i efikasnom autobusnom mrežom u zapadnom Jeruzalemu i okolici. Sve rute kreću od Glavnog autobusnog kolodvora (tel: (02) 530 4704) na Jaffa Road. Autobusi prometuju svaki dan osim Sabbathom i tijekom židovskih vjerskih praznika. Jednosmjerne putne karte se kupuju kod vozača a vozači poznaju barem osnove engleskog jezika. Posjetitelji koji ostaju više dana mogli bi razmisliti o kupovini kartissiyah, karte koja se poništava a za cijenu 10 vožnji dobijete 11. Postoji i posebna kartica hofshi-hodshi („sloboda na mjesec dana“) kojom u mjesec dana možete neograničeno putovati gradskim autobusima. Cijena je jednaka cijeni 40 običnih jednosmjernih putnih karata.

Egged autobusi ne prelaze „Zelenu liniju“ osim do pripojenih područja kao što je Gilo. Ti autobusi povezuju Jeruzalem i okolne gradove na Zapadnoj obali.

Arapske autobusne kompanije opslužuju istočni Jeruzalem te gradove na istočnoj obali. Autobusi kreću sa Glavnog autobusnog kolodvora istočnog Jeruzalema, sa ulica Sultan Suleiman ili Nablus. Ovi autobusi su plave boje ili zeleno-bijeli, uvijek su puni putnika ali su jeftini, voze svaki dan pa čak i petkom i subotom. Putna karta se kupuje kod vozača.

Iako su autobusi česta meta bombaša samoubojica i dalje su omiljeno sredstvo prijevoza jer su praktični i jeftini.

Taksi
Taksi vozila izgledaju kao obični automobili ali imaju osvijetljeni znak u boji. Zakon ih obavezuje na korištenje taksimetra ali vozači često govore da im je taksimetar pokvaren –  tada potražite drugi taksi ili unaprijed dogovorite cijenu vožnje. Taksi možete zaustaviti na ulici ili unaprijed rezervirati. U Jeruzalemu postoji oko 20 različitih taksi poduzeća od kojih vrijedi istaknuti Nesher Taxis (tel: (02) 623 1231). Ostala taksi poduzeća su navedena na službenim stranicama grada Jeruzalema (http://www.jerusalem.muni.il/). Noću i na shabbat tarifa je 25% viša. Vozači ne očekuju napojnicu ali, ukoliko želite, možete im ostaviti napojnicu u iznosu 5% od računa. 

Sherutim
Alternativa taksiju i autobusu su sherutim – vozila u koja obično stane sedam do dvanaest putnika a voze po istim rutama kao i gradski autobusi. Ipak, prednost im je zaustavljanje po potrebi putnika te skretanje sa standardne rute u slučaju prometnih čepova. Vodite računa da se brzo ukrcate – i vozači i putnici ne podnose duga zadržavanja pri ukrcaju. Cijena vožnje je slična cijeni autobusne karte.. Najpopularniji su na ruti od Jeruzalema do Tel Aviva ili do zrakoplovne luke.


Vožnja po gradu
Ukoliko želite razgledati centar Jeruzalema bolje je to uraditi pješice ili koristiti autobuse – promet je gust a vozači prilično agresivni. Ipak, ukoliko se odlučite automobilom ulaziti u Stari grad to ćete moći samo kroz vrata Jaffa te ćete vrlo teško pronaći parking. Najbolje je parkirati se na karta parking koji se nalazi u blizini vrata Jaffa, može primiti 5.000 vozila te radi šest dana u tjednu (zatvoreno shabbatom).

Velik broj Izraelaca koristi EasyPark smartcard sistem, elektronički uređaj veličine kalkulatora koji je montiran u automobilu te automatski skida trošak parkinga sa kreditne kartice vozača. Možete kupiti i obične parking karte na uličnim kioscima, benzinskim postajama i poštanskim uredima. Vodite računa pri parkiranju – samo parkinzi označeni plavom i bijelom bojom su za korisnike pre-paid kartica. Ukoliko parkirate na pogrešnom parkingu riskirate plaćanje vrlo visoke kazne.

Unajmljivanje automobila
Većina poduzeća za iznajmljivanje automobila nalazi se u centru Jeruzalema. Jeftinije ćete proći Vozači moraju biti stariji od 24 godine, posjedovati vozačku dozvolu te dvije godine vozačkog iskustva. Potrebno je predočiti kreditnu karticu te osiguranje. 

Glavno poduzeća za iznajmljivanje automobila je Eldan, 24 King David Street (tel: (02) 625 2151/2/3; website: http://www.eldan.co.il/) a nude značajne popuste ukoliko rezervaciju izvršite putem interneta. Međunarodna poduzeća za iznajmljivanje automobila su Avis, 22 King David Street (tel: (02) 624 9001; website: http://www.avis.co.il/), Budget Rent-A-Car, 23 King David Street (tel: (02) 624 8991; website: http://www.budget.co.il/) i Hertz, 18 King David Street (tel: (02) 623 1351 or 625 6334; website: http://www.hertz.com/).

Unajmljivanje bicikla
Biciklizam je vrlo popularan u Jeruzalemu unatoč velikom broju uzbrdica. Ipak, vrlo teško ćete unajmiti bicikl. Informacije možete pronaći u Jerusalem Cyclists Club, 16 Harazim Street (tel: (02) 643 8386) ili posjetom internet stranicama The Green Wheelers (Mountain Biking u Izraelu) (website: www.geocities.com/ron5506), koji organiziraju vožnje i razgledavanja po cijelom Izraelu.


 


Autor: Puturist.com