Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Azija :: Izrael :: Jeruzalem :: Vodiči :: Shopping u Jeruzalemu
Jeruzalem

Shopping u Jeruzalemu

Shopping u Jeruzalemu

Stari grad je izvrstan odabir ukoliko želite kupiti suvenire od maslinova drva, srebrninu, kožnu galanteriju i predmete od ručno puhanog stakla. Arapski kolači i slastice su također popularni a cjenkanje uobičajena praksa – možete sniziti cijenu i do 25%. Kako Muslimanska četvrt prelazi u Kršćansku četvrt suveniri poprimaju oblike vjerskih artefakta. 

U Židovskoj četvrti, u Cardu možete pronaći nekoliko ekskluzivnih trgovina koje prodaju odjeću i umjetničke predmete. Potražite znak Ministarstva turizma na ulazu u trgovinu – to je znak poštene cijene za ekskluzivne predmete kao što su nakit, istočnjački tepisi i kožna galanterija. U židovskim trgovinama nije uobičajeno cjenkanje ali ponekad možda i uspijete donekle sniziti cijenu.

U zapadnom Jeruzalemu trgovine su uvelike nalik europskim trgovinama a postoje i veliki trgovački centri od kojih je najpoznatiji Jerusalem Mall u ulici Malcha.

Kupovina u istočnom Jeruzalemu ima arapski, bliskoistočni ugođaj. Najživlje je oko vrata Damask gdje se prodaje sve – od kućanskih potrepština do svježeg povrća.

Radno vrijeme trgovina je općenito od nedjelje do četvrtka  od 09.00 – 19.00. Većina trgovina u zapadnom jeruzalemu ne radi petkom i subotom (Shabbat). Muslimanska četvrt i istočni Jeruzalem su također tiši subotom a trgovanje petkom, koji je muslimanski sveti dan, također nije uobičajeno. Trgovine u vlasništvu kršćana ne rade nedjeljom.

PDV iznosi 18.25% te je uključen u svim cijenama. Za kupovinu artikala skupljih US$50 koji su na listi Ministarstva turizma možete tražiti povrat poreza uz predočenje računa za kupljenu robu. Potrebno je ispuniti i obrazac te ga predati u zračnoj luci a povrat poreza na dodanu vrijednost najčešće dobijete poštom.


Autor: Puturist.com