Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Azija :: Izrael :: Jeruzalem :: Znamenitosti :: Temple Mount
Jeruzalem

Temple Mount

Temple Mount

Temple Mount (Har Habayit na hebrejskom, Al Haram ash-Sharif na arapskom), poznat i pod nazivom Mount Moriah,  je sveto mjesto i za Islam i za Židovstvo. Radi se o brdu koje je umjetno stvoreno kako bi poduprlo veliki Židovski hram koji se tu nalazi još za vrijeme Biblijskog doba. Hram Mount je ostao središte židovske religije sve do danas – Židovi cijelog svijeta se pri molitvi uvijek okreću prema hramu Mount.

U ovom se zdanju nalazi crna stijena gdje je, po Kuranu, Muhamed uzašao na nebo te, po Bibliji, Abraham ponudio svoga sina Izaka kao žrtvu Bogu. Sa dolaskom islama u sedmom je stoljeću sagrađen oktogonalni i u plavo popločan Dome of the Rock (Kameni minaret) koji se nalazi iznad velike crne stijene. Njegov zlatni minaret dominira pejzažom starog grada te je nezaobilazna točka svih turističkih razgledavanja grada.

Na Temple Mount nalazi se i džamija Al Aqsa, najstarija džamija u Izraelu te (za razliku od Dome of the Rock) mjesto istinske molitve Muslimana.  Njezin srebrni minaret datira još iz 11. stoljeća. Islamski muzej, treća građevina unutar ovog kompleksa, je mjesto gdje se čuvaju islamski artefakti i relikvije. Nevjernici mogu ući kroz samo jedna od deset vrata koja vode u kompleks – vrata Al-Mughradia (Maurska vrata). Nalaze se sa desne strane Zida plača a do njih se dolazi sa trga Zapadnog zida. Ovaj je kompleks trenutno nedostupan ne-muslimanima.


Adresa: Temple Mount, stari grad
Website: http://www.al-aqsa.com/ (muslimanski site) ili http://www.templemount.org/ (židovski site)
Radno vrijeme:  Zatvoreno tijekom molitve, od nedjelje do četvrtka od 07.30 – 10.30 i 12.30 – 13.30; nedjelja – četvrtak 07.30 – 10.30 (tijekom Ramazana); za    ne-muslimane zatvoreno petkom i tijekom muslimanskih praznika
Cijena ulaznice: Ulaznica se ne naplaćuje za Temple Mount; za ulaz u Dome of the Rock, džamiju Al Aqsa i Islamski muzej možete kupiti kombiniranu ulaznicu


Autor: Puturist.com