Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Azija :: Izrael :: Jeruzalem :: Znamenitosti :: Yad Vashem
Jeruzalem

Yad Vashem

Yad Vashem

Ime ovog najpoznatijeg memorijalnog spomenika na žrtve holokausta u prijevodu znači „Ruka i ime“ – riječ ruka označava memorijal te implicira da će se svake žrtve pojedinačno prisjećati. Yad Vashem se nalazi na zapadnom rubu Jeruzalema te je spomenik židovskim žrtvama nacista u II. Svjetskom ratu. Postoje izlošci u unutrašnjosti spomenika i na otvorenom te muzeji, kipovi i centar za dokumentaciju i istraživanja. Avenija pravednih pripadnika nacija vodi prema Povijesnom muzeju, glavnoj zgradi Yad Vashem memorijala, te je spomenik svim ne-Židovima koji su riskirali svoje živote kako bi pomogli Židovima.

Dvorana sjećanja je jedinstvena struktura nalik šatoru u kojoj posjetitelji mogu iskazati svoje štovanje prema mrtvima. U kompleksu se nalazi i drvom obložena Ulica zajednica koja je spomen židovskim zajednicama koje su u cijelosti istrijebljene te Dvorana imena u kojoj se nalaze imena preko tri i pol milijuna pojedinačnih žrtava.
U memorijalnom centru se nalazi i Muzej umjetnosti u kojem su izloženi radovi Židova koji su bili zatočenici logora smrti. Ipak, vjerojatno je najdirljiviji Dječji memorijal u kojem se neprestano čitaju imena jedan i pol milijuna djece ubijenih u Holokaustu. 


Adresa: Har Hazikaron (u blizini planine Herzl), zapadni Jeruzalem
Tel:  (02) 644 3400
Radno vrijeme: Nedjelja – četvrtak od 09.00 – 17.00, petkom od 09.00 – 14.00
Cijena ulaznice: Ulaznica se ne naplaćuje


Autor: Puturist.com