Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Afrika :: Egipat :: Kairo :: Putopisi :: Egipat - dar Nila
Kairo

Egipat - dar Nila

Egipat - dar Nila

Egipat je zemlja misterija, vječna zagonetka povijesti, rampa između znanosti i magije.
Moj put je počeo u rujnu prošle godine, zračna luka u CAIRU i pogled na njih, one divne, gigantske piramide što prkose vremenu i kao da me dozivaju iz nekih davnih vremena. Konačno sam tu - Sjeverna Afrika, pustinjska klima, pješčane dine, trbušne plesačice i miris pustinje. Izlazim iz aviona, dočekuje me lokalni vodič i prepuštam se izazovu, avanturi. Dočekuje me Keti, koreograf plesa, i započinjemo turneju.

Cairo me izaziva svojim zgradama, hotelima, ljudstvom, muzejima, turistima, nametljivim trgovcima. Saznajem da Cairo broji preko 15 milijuna ljudi, ogromna buka, vika, divlji promet, trgovine na svakom uglu, i mnogo šarma i povijesnih skulptura. Kroz povijest, CAIRO je prošao mnoge transformacije Mongola, Križara i Osmanlija. Koračamo Zamalekom, luksuznim djelom CAIRA, promatrajući Nil, rijeku života,koja je oduvijek bila odana svojem toku ispisujući povijest staroegipatske civilizacije.
Novo jutro, grad me budi uz hodžine povike i poziv na molitvu, svi se saginju i pokazuju pokornost. Krećem prema Koptičkom i Islamskom djelu Caira.

              kairo x.jpg

Prekrasne crkve i tišina svetišta, palim svijeću i gledam u ikone. Izlazim, ponovno me ulica vraća u život, pokrivene žene s maramama oko lica, trgovci suvenirima i zlatom zasipaju nas pažnjom, sve je za nas - kažu - puno jeftinije, jer smo lijepe, naše oči sjaje no to je trik zavođenja kako bi kupili skuplje od normalnih cijena. Keti otkriva da ima iskustva, dugo živi u Egiptu, i kaže da uvijek spustim cijenu za polovicu, možda netko neće pristati ali netko hoće a to vrijedi i za taksi. Cjenkanje je ovdje zabava i stil života, više te cijene ako znaš koketirati s trgovcima i zauzeti čvrst stav. Možda je i razumljivo da su napasni jer standard je nizak, a većina stanovništva živi od turizma, dok su izvozni proizvodi nafta, pamuk, šećer.....

Napuštam taj dio grada okružen prekrasnim građevinama i krećem prema piramidama. Osjećam nemir, treperenje i strah jer ovdje počinje sve, gledam prema pustinji, Arapski trgovci, deve, karavane. Prisjetim se knjige "ALKEMIČAR", Paula Coelha, gdje pastir pronalazi svoju Osobnu legendu i shvaća da ako je želja dovoljno jaka, put te uvijek nanese u tom smjeru, ako znaš čitati tajne simbola. Tu su obitavali faraoni IV dinastije, Keops, Kefren i Mikerin. Piramide se prostiru na desetak km od Kaira do Fajumske oaze u Gizehu. Smatralo se da piramida predstavlja rampu za kraljev pristup na nebo,kako bi se nakon smrti kralj sjedinio s ocem RAOM (bogom sunca). Ulazak u piramide je mračan, zagušljiv ali kao da zove dublje i dublje. Izlazim iz piramida, osjećam pijesak u kosi i borim se s trgovcima koji su uporni, no samo im kažem LA SHUKRAN (ne hvala) i koračam prema istoku gdje me dočekuje čuvar-DIVOVSKA SFINGA (spoj grabežljive mačke i kralja). Tako i doživljavam faraone, prepredene poput mačke,odmjerenih pokreta i gracioznosti dostojne božanstva.
Novo svitanje, odlazak u mini bus,vožnja kroz pustinju do Đoserove piramide. Nalazim se sjeverozapadno od Memphisa ipromatram prvu stepenastu piramidu koju je projektirao IMHOTEP. Posjećujem Hram Sunca i oltar boga "RA". Iz vozila dopiru zvuci bubnjeva pomiješani sa melosom ORIJENTA.

              cairo bazar.jpg

Napuštam ovo sveto mjesto i ponovno me zove avantura, pozdravljam čuvare na Arapskom Maasalema (doviđenja). Odmahuju smiješkom, sretni su kada netko pokaže da zna bar malo arapskog, a tu su i napojnice za usluge, očekuju se a pokazuju dobar odgoj i prihvaćanje savjeta ili pomoći.
Egipćani vole stvari raditi polako, i kako kažu Ma lesh (Bez brige), opusti se, smiri i kreni!
Krećemo prema Crvenom moru, prate nas planine, prašnjava cesta i zvukovi harfe u autobusu. Učimo arapski, fraze uvijek dobro dođu a dobiješ bolju uslugu, Dobar dan-Ahlan wa sahlan, te osnove komunikacije.
El Gouna, mjesto obasjano suncem, prepuno veličanstvenih građevina, kao iz bajke. Palme prkose vjetru, egzotično cvijeće miriše na ORIJENT, tirkizno more sjaji i mami naše duše. Ovdje je zabava, odmor i uživanje u sportskim aktivnostima, kupanje na koraljnim grebenima i upoznavanje sa prirodnim elementima. Ovo je lokacija bogataša, sportaša i zaljubljenika u ronjenje.

luxor.jpg

Zadnja destinacija je LUXOR, te hramovi Karnak i Luxor. Dočekuju nas čuvari, naš osmjeh i arapske fraze otvaraju nam vrata daleke prošlosti,koja još uvijek živi kroz umjetnost i kamen,podsjećajući nas da smo maleni ispod zvijezda no dovoljno jaki da zablistamo vlastitom snagom!

Važno-uvijek kupuj vodu i nikada ne jedi sirovo voće i povrće (bakterije). Budi pokriven u konzervativnim djelovima CAIRA, nosi duge rukave. Nauči arapske fraze, i cjenkaj se svugdje no umjereno!


Autor: Matuzić Irena, Zagreb