Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Sjeverna Amerika :: S. A. D. :: Las Vegas :: Putopisi :: Vatromet svjetla
Las Vegas

Vatromet svjetla

Vatromet svjetla

Grad iz snova dočekao nas je u suton u pravom vatrometu svjetla dok smo slijetali na aerodrom. Samo od Frankfurta let je trajao 14 sati, plus još sva sata i nešto do Frankfurta. Već smo se zaželjeli čvrstog tla pod nogama. Zbog pooštrenih mjera sigurnosti, formalnosti na aerodromu traju nešto duže. Srećom, u avionu su nam stvarno dali sve upute vezane uz formalnosti na aerodromu i pomogli ispuniti formulare za ulazak.

Naš hotel jedan je od onih kičastih građevina u obilku dvorca po imenu Excalibur. Ogroman hotel na bulevaru Las Vegas. Hotel smo rezervirali na internetu i savjetujem svima da si prije puta u Las Vegas pogledaju cijene na web stranicama i usporede ih. Hoteli u Las Vegasu i nisu toliko skupi.

las-vegas-strip.jpg

 

Već slijedeće jutro, odmah nakon obilnog doručka uputili smo se bulevarom Las Vegas na kojem se nalaze tematski hoteli, jedan neobičniji od drugog. Vrijeme baš i nije za šetnju. Kolovoz je i temperatura u hladu je oko 40 stupnjeva tako da smo sretni čim nogom kročimo u klimatizirani prostor. Prva „znamenitost“ na našem obilasku je Luksor, hotel u obliku piramide. Noću se s hotela uzdiže laserska zraka koja se navodno može vidjeti sve do Los Angelesa. Iznutra je hotel jednom riječju super. Naš hotel Excalibur ima 4.008 soba i kad je otvoren bio je najveći hotel na svijetu (danas je četvrti po veličini). Cijeli hotel je u stilu srednjeg vijeka, a trgovine su u „srednjevijekovnom selu“. Da ne zaboravim, i hotelsko osoblje je obučeno u stilu. Odmah do Excalibura je New York – New York, hotel ogramonih dimenzija koji je noću prekrasno osvjetljen. U hotelu su kopije najpoznatijih građevina New Yorka, među kojima me posebno impresionirao most Brooklyn i Kip slobode. Oko hotela je staza „osmica“ (Rollercoaster) za ludu vožnju. Idem i ja. Već na ulazu obavijest da se stvari pohrane u ormariće s ključem, a pogotovo vrijedni predmeti. Vožnja je čisto ludilo; nakon par sekudni obliveni smo hladnim znojem, ja sam se već pozdravila sa životom. Kraj vožnje donosi veliko olakšanje (vožnja traje samo 4 minute). U svakom slučaju, svima toplo preporučam vožnju na 61 metru visokoj i 1,4 km dugoj osmici uz uvjet da nemate zdravstvenih problema (kralješnica, srce, tlak).

las vegas Bellagio-Hotel-4.jpg

 

Sljedeća postaja je hotel Bellagio, jedan od najskupljih, najluksuznijih i najekskluzivnijih hotela u gradu. U hotelu obiđite galeriju slika u kojoj su djela Moneta, Renoira, Picassa. Baš kad smo stigli ispred hotela, počela je raditi famozna fontana ispred ulaza; spektakl se ponavlja svakih pola sata. Nastavljamo do hotela Cesars Palace; ovdje preporučam obilazak Shopping Malla koji je uređen s mnogo stila. Usljedio je obilazak hotela Venetian, replike Venecije u malom – kanali, gondole, ponte di Rialto, duždeva palača...

Nakon silnih obilazaka zaželjeli smo se pojesti nešto toplo. Hoteli u Las Vegasu poznati su po bogatom švedskom stolu. Našli smo se u blizini hotela Mirage te smo švedski stol odlučili isprobati baš u njemu. Izbor je bio ko' iz snova. Jedina je šteta bila što prije ili kasnije čovjek je sit pa ne može probati sve delicije koje se nude. A cijena je stvarno bila niska: 14 USD. Nakon večere smo još pogeldali vulkansku erupciju ispred hotela. Naime, svakih pola sata simulira se erupcija vulkana. Specijalni efekti toliko su dobri da smo dobili dojam da gledamo pravu pravcatu erupciju.

las-vegas-venice.jpg

 

Sljedeći dan obilazimo samo Circus Circus, jedan od prvih tematskih hotela u gradu. U hotelu traje premanentna cikruska predstava. Nije bilo loše, ali ni ništa posebno. Circus Circus je inače jedan od jeftinijih hotela u gradu i što se tiče smještaja, a i hrane. Kasno popodne odučujemo se za promatranje pomorske bitke ispred hotela Treasure Island: prikazuje se bitka između Britannice i jednog piratskog broda. Ishod bitke: pobjeđuju pirati (a tko bi drugi mogao pobijediti u Las Vegasu).

Nismo mogli propustiti još nekoliko „znamenitosti“ – jedna od njih je Downtown s mnoštvom neonskih reklama, pa Freemont Street (cijela je ulica natkrita i obasjana mnoštvom žaruljica).

I za kraj, barem jednom da zaigramo u Casinu. Vrlo brzo bili smo siromašniji za 50 zelembaća. Tko uloži više, može i dobiti više. A može se igrati i za smiješne sume. Glavno je da se igra.


Autor: A.M.