Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Europa :: Portugal :: Lisabon :: Vodiči :: Javni prijevoz u Lisabonu
Lisabon

Javni prijevoz u Lisabonu

Javni prijevoz u Lisabonu

Lisabonski nedavno proširen sistem podzemne željeznice, Metropolitano de Lisboa (tel: (21) 798 0600; web stranica: www.metrolisboa.pt) je izuzetno efikasan način kretanja po gradu. Postoje četiri linije (A-D ili plava, žuta, zelena i crvena) a vlakovi voze svaki dan u intervalima od 3-10 minuta.

Putne karte i karnete možete kupiti na automatima ili u kioscima na stanicama. Propusnice možete kupiti na određenim stanicama - Cais do Sodré, Campo Grande, Marquês de Pombal, Oriente i Restauradores.

Lisabonsku mrežu podzemne željeznice nadopunjuje mreža autobusa, tramvaja i uličnih liftova (elevadors). Ovim mrežama upravlja poduzeća Companhia Carris de Ferro de Lisboa (tel: (21) 361 3000; web stranica: www.carris.pt). Većina autobusa i tramvaja vozi svaki dan a postoji i osam noćnih linija koje se polaze se Cais do Sodré. Putne karte možete kupiti u autobusu ili tramvaju ili na kioscima.

Propusnice za autobus, tramvaj i podzemnu željeznicu možete kupiti na Carriskioscima a vrijede jedan, tri, četiri i sedam dana. Lisboa Card je turistička propusnica koja vam omogućuje besplatan prijevoz sredstvima javnog prijevoza ali ne važi za tramvaje 15 i 18 te Elevador de Santa Justa.

Ukoliko želite putovati vodom većinom trajekata koji voze preko rijeke Tagus upravlja poduzeće Transtejo (tel: (808) 203 050, samo u Portugalu; web stranica: www.transtejo.pt) a pristaništa su Belém, Cais do Sodré i Terreiro do Paço.

CP (Portugalske željeznice) upravljaju trajektnom linijom od Barreira (gdje završavaju linije CP vlakova) do Praça do Comércio - cijena je uključena u cijeni putne karte za putovanje željeznicom. Putne karte možete kupiti na trajektnom pristaništu.  

Taksi
Taksi vozila su svijetlo smeđe boje (starija vozila su crna sa zelenim krovom) a na krovu imaju malo zeleno svjetlo koje pokazuje da li je vozilo slobodno ili ne. Taksi možete zaustaviti na ulici, taksi stajalištima ili rezervirati telefonom kod Rádio Táxis (tel: (21) 811 9000) i Teletáxis (tel: (21) 811 1100). Nekoć su vozači taksija u Lisabonu bili na zaista lošem glasu ali je danas situacija znatno bolja. Ipak, trebate pripaziti da vam ne bi naplatili više nego li taksimetar pokazuje.
Sva taksi vozila imaju taksimetar. Za prtljagu koju unosite u kabinu ili vozite na krovu plaća se dodatak. Vozači očekuju napojnicu od 10% iznosa računa.  

Vožnja po gradu
Vožnja po Lisabonu može biti zaista stresna - vozači voze prebrzo a znakovi vrlo često ne postoje ili nisu adekvatni. Promet oko grada se usmjerava na petlju A9 - CREL (Cintura Regional Exterior de Lisboa) a unutar grada na petlju CRIL (Cintura Regional Interior de Lisboa). Najveća je gužva za vrijeme špice, od 17.00 do 19.00. Unatoč izgradnji novog mosta Vasco Da Gama preko rijeke Tagus na mostu Ponte 25 de Abril se još uvijek može čekati sat vremena tijekom špica i za vrijeme ljetnih vikenda. Vozačima je situaciju dodatno otežala politika velikog broja pješačkih zona koja je na snazi posljednjih nekoliko godina.

Parking s automatima je u funkciji od ponedjeljka do petka od 08:00-20.00 sati a maksimum zadržavanja je 4 sata. Parkirati možete i u većim trgovačkim centrima. U izgradnji je mreža podzemnih parkinga. Označeni su velikim plavim slovom P i višestruko su skuplja od uličnih parkinga. Ipak, prikladnija su od uličnih jer niste vremenski ograničeni - možete uzeti cjelodnevnu parking kartu.  

Iznajmljivanje automobila
Vozači moraju biti stariji od 21 godine te predočiti važeću vozačku dozvolu svoje zemlje. Osiguranje je u Portugalu obavezno a ukoliko ga ne uzmete platit ćete veliku kaznu. Osiguranje trećih osoba je često uključeno u cijenu iznajmljivanja ali je preporučljivo provjeriti te tražiti International Insurance Certificate. Postotak prometnih nesreća u Portugalu je visok pa se preporučuje i dodatno osiguranje.
Preporučujemo poduzeća Avis(tel: (21) 754 7800; web stranica: www.avis.com) i Europcar(tel: (21) 940 7710; web stranica: www.europcar.pt).  

Iznajmljivanje bicikla
Bicikle možete iznajmiti kod Bike Iberia, (tel: (21) 347 0347; web stranica: www.bikeiberia.com) koji organiziraju razgledavanje Lisabona na biciklima te duže ture po cijelom Portugalu.  


Autor: Puturist.com