Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Europa :: Velika Britanija :: London :: Znamenitosti :: Kraljevske znamenitosti u okolici Londona
London

Kraljevske znamenitosti u okolici Londona

Kraljevske znamenitosti u okolici Londona

Trinity College, Cambridge

Impresivne zgrade Trinity koledža u Cambridgeu vrijedni su razgledavanja pa pođite na kratki izlet u Cambridge (Cambridge je od Londona udaljen samo 1 sat vlakom). Nekoliko zgrada koledža, kapela, Wrenova knjižnica i velika sala otvoreni su za javnost. Ovo gradsko sveučilište smatra se najprestižnijim na svijetu. Ovdje se školovao princ Charles, kao i mnoge engleske javne ličnosti te preko 80 dobitnika Nobelove nagrade. Nakon posjete sveučilištu,  prošetajte povijesnom jezgrom Cambridgea ili obalama rijeke Cam.

Web: http://www.trin.cam.ac.uk/
Radno vrijeme: 10 – 17 h
Cijene: odrasli – £2.50  / djeca – £1.00 – u određenim razdobljima ulaz je besplatan pa prije posjeta provjerite web stranicu

Kensington Palace

Kensingtonska palača dom je brojnih članova kraljevske obitelji, no proslavila se kao bivša rezidencija princeze Diane. Tu se rodila i kraljica Viktorija. U palači treba razgledati Kraljevsko stepenište, Kraljevsku galeriju i izložbu kraljvske odjeće među kojima su mnoge haljine i odjevni predmeti koji su pripadali princezi Diani.  U sklopu vrtova Kensingtonske palače nalazi se The Orangery, najbolje mjesto za tradicionalno ispijanje poslijepodnevnog čaja.

Adresa: Kensington Palace – stanica Queensway ili High Street Kensington
Web: http://www.hrp.org.uk/kensingtonPalace/
Radno vrijeme: 9 -19 h
Cijene: odrasli – £12.50 / djeca – £6.15

kensingt.jpg

Sandringham

Kad kraljica zaželi „pobjeći“ iz grada, Sandrigham je njezino omiljeno „utočište“. Ovdje kraljevska obitelj provodi Božićne blagdane. U Sandringhamu se može otkriti kakav je život kraljevske obitelji u neformalnoj atmosferi, daleko od gradske vreve. Kuća  ispunjena Edwardianskom umjetnošću i luksuznim namještajem i muzej otvoreni su za javnost no najimpresivniji dio posjeta je šetnja kroz vrtove.

Adresa: Sandringham estate – Norfolk – 1h30min udaljenost od Londona = 1h30min vožnje vlakom,  najbliža stanica: King’s Lynn
Web: http://www.sandringhamestate.co.uk/Index.asp
Radno vrijeme: 11 – 16 h  
Cijene: odrasli – £9 / djeca – £5

Highgrove

Imanje Highgrove, rezidencija princa od Walesa i vojvotkinje od Cornwalla, mjesto je na kojem je princ Charles kao strastveni ljubitelj vrtlarstva, razvio potpuno organski vrt i farmu. Vrtovi su otvoreni samo grupama posjetitelja uz prethodnu najavu, a na ulaz se na listi čekanja čeka čak dvije godine.  Oni koji ne mogu čekati toliko dugo, mogu u prodavaonici the Highgrove koja se nalazi u obližnjem  Tetburyju kupiti brojne plodove s imanja, uključujući i proizvode marke „Duchy Originals“ što je marka princa Charlesa. Zarada od prodaje ide u dobrotvorne svrhe.

Adresa: Highgrove residence – 2 sata vožnje od Londona – 30min od Bristola
Web: za upite/prijavu za grupno razgledavanje: http://www.princeofwales.gov.uk
Radno vrijeme:  prodavaonica je otvorena od 9:30 do 17h   
Web: http://www.highgroveshop.com

highgrove.jpg

Dvorac Windsor

Dvorac Windsor najstariji je engleski dvorac u kojemu se stanuje i jedan je od kraljičinih službenih rezidencija.  Državnički apartmani otvoreni su za javnost pa je moguće razgledati slike iz kraljevske kolekcije najprestižnijih svjetskih majstora kao što su Rembrandt, Rubens i Gainsborough.  Od listopada do ožujka za javnost su još otvorene i polu-državničke sobe. Svakako treba razgledati i kapelu sv. Jurja te galeriju crteža koja sadrži privremene izložbe iz kraljevske kolekcije, a zanimljiva je i kuća za lutke kraljice Marije, te prošetati Windsorskim vrtovima.

Adresa: Windsor Castle:  Windsor / Berkshire
Web: http://www.royalcollection.org.uk
Radno vrijeme:   9:15 – 16:15
Cijene: odrasli - £14.80 / djeca – £8.50

Poundbury

Prolazite li prekrasnim Dorsetom, posjetite Poundbury. Poundbury je produžetak sela Dorcester kojega je dizajnirao arhitekt Leon Krier prema ideji Princa od Walesa koji je poznat po svojim stavovima o održivosti i arhitekturi. U namjeri da omoguće visoku kvalitetu životne okoline, dizajneri su se orjentirali na ljude, a ne na automobile. Dizajnirali su ekološki prihvatljivo naselje čiji je razvoj usmjeren na život u skladu s prirodom te se nastoji umanjiti ovisnost o automobilima i ohrabriti stanovništvo da za prijevoz umjesto automobila koristi brod, javni prijevoz ili bicikl.

Poundbury: udaljenost od Londona 2h30min automobilom ili vlakom - najbliža stanica Dorcester
Web: http://www.duchyofcornwall.org

Ascot Park Polo Club

Polo je oduvijek smatran sportom kraljeva i oduvijek je bio jedna od omiljenih aktivnosti Prina Charlesa. Princ Charles je igrao u mnogim momčadima, a novac od zarade donirao u dobrotvorne svrhe. Iako više ne igra, princ Charles je svoju ljubav prema polu naslijedio od svog oca, vojvode od Edinburgha, te ju prenio na svoje sinove – princa Williama i princa Harrya. I vi možete poći njihovim stopama i naučiti igrati polo u najvećoj polo akademiji na svijetu - Ascot Park polo akademiji, koja se nalazi blizu Windsora.

Adresa: Ascot Park Polo Club – Ascot – Windsor – Berkshire
Web: http://www.polo.co.uk
Cijene: Ponudu i cijene pogledajte na webstranici

polo2.jpg

Eton College

Kralj Henry VI osnovao je 1440.g. Eton College kako bi omogućio besplatno obrazovanje za 70 siromašnih učenika koji će kasnije proširiti znanje na Kraljevskom koledžu u Cambridgeu. Studenti su izabrani na temelju rigoroznog ispitivanja, a škola je postala jednom od najpoznatijih u svijetu. Ovdje su odškolovana osamnaestorica bivših britanskih premijera uključujući sljedeća imena: vojvoda od Wellingtona, Walpole, Pitt stariji, MacMillan i Douglas-Home. I prinčevi William i Harry su pohađali Eaton.

Adresa: Eton College - High Street, Eton, Windsor
Web: http://www.etoncollege.com
Radno vrijeme:   10:30 – 16:30
Cijene: odrasli - £4.20 / djeca £3.45

Direktan let za London


Autor: Puturist.com