Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Sjeverna Amerika :: S. A. D. :: Miami :: Putopisi :: Tropski raj na američki način
Miami

Tropski raj na američki način

Tropski raj na američki način

Jedno od najpopularnijih zimskih odredišta Amerikanca ujedno je i omiljena svjetska  turistička destinacija koju godišnje posjeti i do 50 milijuna posjetitelja.
Grad se nalazi na jugo-istoku  savezne države Floride koja se zbog klime naziva i «sunčana država».
Florida je  država okružena Atlanskim oceanom na istoku i Meksičkim zaljevom na zapadu,  te predstavlja most između Sjeverne Amerike i Karipskog otočja.

Na prvi se pogled čini kako nema povijest, ali je iza nje ipak  bogata prošlost.
1513. otkrili su je španjoski istraživači i nazvali  Florida (španjolski: Uskrs).
200 godina osvajači su bezuspješno tražili zlato te na posljetku kolonizirali cijelu regiju.
U međuvremenu je pala pod utjecaj SAD-a  koje su uspostavile plantažni režim.
Nakon američkog Građanskog rata,  Florida je bila u ruševinama, no početkom 20-og stoljeća turizam je podigao ovu državu na noge. Lansiranje NASA programa u Cape Canaveral dodatno ju je pomoglo oživjeti.

Iako se za Floridu zna da je  država staraca zbog brojnih penzionera koji tu žive zahvaljujući nježnoj klimi, životnom stilu i niskim porezima., Miami je priča za sebe.
Grad sa oko dva milijuna stanovnika, vrvi mladim generacijama koje su ovamo došle u potrazi za dobrim životom. Upravo su mladi ljudi pretvorili Miami u jedno od trendy mjesta u SAD-u.
Tipična razglednica Miamija prikazuje more, sunce, pijesak, palme što predstavlja dovoljan razlog da ga se posjeti.

 Najpoznatija plaža je South Beach ili SoBe, hedonističko igralište  na kojoj se svakodnevno mogu vidjeti bodibilderi, fotomodeli, snimanja, i lijepo oblikovana tijela.
SoBe je dom za najveću svjetsku koncentraciju Art Deco zgrada. U jednoj takvoj ubijen je i poznati talijanski  dizajner odjeće, Giani Verace koji je živio u Miamiju.
Ovaj grad živi najviše od turista pa je plaža okružena lancima hotela koje donose veliki profit svake godine.
Atlanski ocean, iako onako iz daljine izgleda zamamno, zapravo je vrlo naporan zbog jake struje.  Kada se uđe u vodu vrlo je teško izaći iz nje. No nema straha jer je plaža  prošarana  kučicama spasioca koji prate svaki pokret kupača. Zbog struje ovaj je dio oceana omiljen za surfere.
Pijesak koji na prvi pogled izgleda čarobno, čini obalu i more mutnim i prljavim pa je možda najbolja opcija šetnja impesivnim, kilometarskim plićakom.

Zbog geografske blizine Kube, brojni kubanski emigranti nezadovoljni režimom Fidela Castra od 1960. naseljavali su  jednu od najpoznatijih četvrti Miamija – Malu Havanu.
Atmosfera reflektira tipični kubanski stil života. Salsa se čuje iza svakog ugla, bodegas (španjolski: kantine) nude kubanske specijalitete, a govori se španjolski pa znanje engleskog turistu i nije od velike koristi.
Jedno od interesantnijih mjesta u toj kubanskoj četvrti je tvornica kubanskih cigara koje Kubanci  proizvode na autentični način. Iako je  proizvodnja kubanki u SAD zabranjen, u ovoj tvornici turisti mogu vidjeti izrada i motanje cigara koje se nakon toga mogu kupiti.
Mala Havana obilježena je brojnim, šarenim grafitima koje simboliziraju nostalgiju za domovinom.

Downtown_Miami_Beach 350x231.jpg

Coconut Grove Village najstariji dio grada bio je u 60-ima okupljanje hipija.
Danas je mondeno mjesto poznato po kafićima i restoranima te bogatom noćnom životu. Ovdje se može uživati u relaksirajućem shoppingu.

Florida je najveći američki proizvođač citrusnog voća pa se na tablicama automobila, osim oznake sunčana država, nalazi se i slika naranči.
Klima je svakako glavni adut ovog grada jer su zbog blizine tropskog pojasa zimski mjeseci najugodniji dio godine za provesti u Miamiju.
Ljeto donosi ono ružnije naličje ovog grada, a to su komaraci,  nesnosne sparine i ono najopasnije – uragani.
Jedan od jačih uragana na Floridi  bio je uragan Ivan koji je poharao ovu državu i  ostavio veliku štetu.

Kada se sve zbroji i oduzme, još uvijek postoje mnogi razlozi za posjetiti ovaj grad vječnog ljeta.


Autor: Kristina Čuk