Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Europa :: Rusija :: Moskva :: Vodiči :: Javni prijevoz u Moskvi
Moskva

Javni prijevoz u Moskvi

Javni prijevoz u Moskvi

Metro je najlakši i najudobniji način kretanja po gradu. Moskovski metro (tel: (095) 943 5001 ili 5052; website: www.metro.ru) ima 275 km pruge, 12 linija i 170 stanica. Stanice su prava umjetnička djela sa brojnim muralima, mozaicima i lusterima, a vrhunac dizajna i dekoracije bio je početkom 1950-ih, u najsnažnijoj fazi Staljinovog kulta ličnosti. Linije imaju tri oblika identifikacije – prema boji, broju i imenu. Ulazi u metro označeni su velikim slovom “M“. Većina linija prolazi zrakasto kroz centar grada osim Kružne (broj 5 ili Koljcevaja) koja ih sve povezuje. Stanice uglavnom imaju dvostruka imena – po linijama koje se tamo križaju. Cijena jedne vožnje košta 17 rublji, a mjesečna karta (samo za metro) za maksimalno 70 vožnji košta 540 rubalja.

U Moskvi postoji razgranata mreža autobusa, tramvaja i trolejbusa, kojom upravlja poduzeće “Moskovski gradski prijevoz“, Raužskaja nabjerežnaja 22 (tel: (095) 233 3995). U vrijeme prometne gužve znaju biti pretrpani i neprijatni, iako u vremenima van špica mogu biti zanimljiv način za razgledavanje. Voznu kartu (biljet) je potrebno unaprijed kupiti na stanicama metroa ili kioscima, a može se kupiti i direktno kod vozača (po neznatno skupljoj cijeni). Karte se poništavaju na stroju u autobusu. Kazne za neponištenu kartu iste su kao i kazne za vožnju bez karte.
Svi oblici javnog prijevoza prometuju od 0530 do 0030, iako neke linije tramvaja i autobusa mogu završiti rad i ranije.
Mjesečna karta za metro vrijedi i za vožnje autobusima i tramvajima, što košta 1080 rubalja.

Taksi. Iako postoji gradska taksi-kompanija te brojni privatni taksi-prijevoznici, još uvijek je opća pojava da se privatni automobili zaustave ako im se signalizira. Naravno da je u tom slučaju vrlo korisno dogovoriti cijenu prije ulaska u vozilo. Službeni taksiji su žute boje sa znakom “T“ na vratima, pečatiranim taksimetrom i službenim cjenikom. Zeleno svjetno označava da je taksi slobodan, a vozaci ne očekuju napojnice. Moguće je dogovoriti taksije za korištenje po satu. Strancima se savjetuje da izbjegavaju korištenje taksija sa nepoznatima.
Taksiji se mogu pozvati direktno (tel: (095) 927 0000) ili se može nazvati “Moskovski taksi“ (tel: (095) 238 1001). Osim vožnje na taksimetar vozači mogu predložiti cijenu do destinacije bez uključivanja taksimetra (usputna vožnja): to je potrebno dogovoriti prije početka puta.
U Moskvi postoje maršrutke, minibusevi koji voze po utvrđenim rutama i putniku garantiraju sjedalo. Na njih se može ući kod ulaza u stanice metroa ili im signalizirati zaustavljanje na autobusnim stanicama. Vožnja je skuplja nego u redovnim autobusima a voze od 0800 do 2200.

Vožnja gradom. Cestovna mreža u Moskvi bazira se na nizovima koncentričnih bulevara povezaniha širokim avenijama koje se zrakasto šire od centra grada. Najuži prsten i ujedno najbliži centru zove se “Sadovoje koljco“ (vrtni prsten), koji slijedi rutu kružne linije metroa. Najširi i najduži je “moskovski kružni autoput“. Prometne nesreće koje uzrokuju pijani vozači vrlo su česte, tako da se ne preporučuje noćna vožnja.
Kao i u svim postsocijalističkim zemljama, u posljednih nekoliko godina intenzitet prometa se značajno povećao, dok je poboljšanje infrastrukture zaostajalo. Vožnja u centru je zbog toga otežana pogotovo u doba prometne špice: u Moskvi je to izmađu 0700 i 0930 te 1630 i 1900. Gostima je lakše i jeftinije voziti se taksijem nego se upuštati u prometne gužve sa prerevnom policijom, nedostatkom parkinga i ćiriličkim natpisima. Zbog čestih krađa savjetuje se korištenje čuvanih parkirališta (platnaja stojanka) – veći hoteli nude tu uslugu u svojoj blizini.

Najam automobila. Unajmljivanje auta u Moskvi može biti vrlo skupo zbog raznih naknada na primjer za dovoženje automobila sa aerodroma. Mnoge privatne kompanije iznajmljuju automobil isključivo sa vozačem što dodatno poskupljuje uslugu. Međunarodne kompanije u Moskvi zastupaju Budget, Volgogradski prospekt 43 (tel: (095) 737 0407; website: www.budget.ru) i National, Bolšaja Komunističije ulica 1/5 (tel: (095) 298 6146; website: www.nationalcar.com). Vozači moraju biti stariji od 21 godine i moraju imati najmanje jednu godinu vozačkog iskustva. Obavezna je međunarodna vozačka dozvola ili nacionalna dozvola sa ovjerenim prijevodom. U cijenu je uračunato osiguranje, porez i neograničena kilometraža. Preporuča se obaviti unajmljivanje nekoliko dana unaprijed.

Unajmljivanje bicikla. Vožnja bicikla po Moskvi može biti vrlo otežano, pošto nema biciklističkih staza, a bicikli se često kradu ako ih ostavite bez nadzora. Unatoč tomu, kod touroperatora Way To Russia (tel: (095) 936 0279; website: www.waytorussia.net) iznajmljuje bicikle.


Autor: Puturist.com