Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Sjeverna Amerika :: S. A. D. :: New York :: Znamenitosti :: Soho
New York

Soho

Soho

New York je predivan grad. On je velika svjetska metropola koja ima mnoštvo zanimljivih četvrti, svaka od njih puna karaktera na svoj način. Iako je teško odabrati jednu omiljenu njujoršku četvrt, SoHo je za mene definitivno na vrhu te liste.

SoHo je skraćenica za South of Houston. (Houston Street se čita haustn, ne hjustn kako me posjetitelji često uvjeravaju. Je, znam Houston u Texasu se čita drugačije, ali ovo je New York…)

Granice ove četvrti nisu dovoljno solidno definirane, tako da uvijek ovisi o tome s kim razgovarate koje ulice će imenovati kao granične. Mene je jednom davno jedan jako dragi dečko naučio da je SoHo južno od Houston Street, zapadno od Broadwaya, sjeverno od Canal Street i južno od Avenue of the Americas (aka Sixth Avenue.) Ja se i dan danas, osam godina kasnije, još uvijek toga držim.

Iako majušna četvrt od samo tridesetak četvornih blokova (manje od jedne četvrtine kvadratne milje površine), koncentracija galerija, dućana, restorana je gotovo nezamisliva. Najbolji način za zaljubljivanje u SoHo je provesti poslijepodne šetajući ulicama popločenim kockama, uz cast iron buildings i predivne izloge. Kvart je dovoljno malen da ga cijelog možete proći, a dovoljno velik da vas zaokupira satima.

Što sve SoHo ima?
- četiri muzeja
- 250 umjetničkih galerija
- stotine restorana i dućana
- moj najdraži hotel

Moja omiljena mjesta? Kako čak ni ja ne mogu voljeti baš sve u cijelom kvartu, imam i ja svoje favorite.

Apple SoHo Store (Prince & Greene Sts.) – zar zaista treba objašnjenje?!

MoMA Design Store SoHo (Spring & Crosby Sts.) – savršeno mjesto za poklone, knjige ili jednostavno uživanje u primjenjenom dizajnu. Fantastičan izbor knjiga, namještaja i nakita. Dijete obožava pribor za crtanje i knjige.

Bloomingdale’s Soho (Broadway & Broome St.) – mlađa sestra njujoške institucije, njena moderna reinkarnacija. Odličan izbor kozmetike, fantastične obleke (i impresivne rasprodaje), simpatičan kafić za pauzu u shoppingu.

Scholastic Store Soho (Broadway bet Prince & Spring Sts.) – osim što prodaju najbolje i najkvalitetnije dječje edukacijske knjige i materijale, ovaj dućan je raj za malce. Interaktivne postave i igre koje je moguće isprobati garantiraju zabavu za najmanje cijelo poslijepodne. Česti su i programi za klince.

Prada Flagship Store (Broadway & Prince St.) – ne zato jer si mogu priuštiti šoseke za $4,000 nego zato je je prostor arhitekturalno predivan, a odjeća još ljepša. Interijer je vrijedan muzeja.

Kirna Zabete (Greene Street bet Prince & Spring Sts.) – i opet, ne zato jer si mogu priuštiti obleku nego zato jer je ponekad lijepo maštati o tome što bih sve kupila da imam puno novaca. Zanimljiv interijer i predivna odjeća. Kupovina moguća samo za fashionistas sa jako puno novaca.

Da ne ispadne da hodam samo po dućanima:

Children’s Museum of the Arts (Broome & Lafayette Sts.) – najbolji dječji muzej u gradu s mnoštvom hands-on izložaka. Upozorenje: djecu je gotovo nemoguće izmamiti van iz muzeja.

Walter De Maria : “The Broken Kilometer” (u izlogu na West Broadway bet Broome & Spring Sts.) – onaj gore spomenuti dečko doveo me ovdje na jednom od prvih spojaka i kao pravi doktor povijesti umjetnosti održao mi malu privatnu turu. Iako je Morgan već odavno postao dio prošlosti, rado se ponekad sjećam tih dana jer sam tada prvi put imala priliku upoznati New York kojeg nemamo svi prilike vidjeti.

Kako sva ta šetnja izmuči i izgladni posjetitelje, najbolje mjesto za ručak je Mercer Kitchen u sklopu Mercer Hotela (Mercer & Prince Sts.) Genijalna hrana Jean-Georges Vongerichtena i ležerna atmosfera su odlična kombinacija. Vikendom preporučam rezervacije, dok je tjednom moguće dobiti stol za kasni ručak bez čekanja.

Za posljepodnevnu kavu ili koktele prije izlaska, obavezna je posjeta mom najdražem njujorškom hotelu, SoHo Grand. Na drugom katu ovog ultramodernog i ultrahip hotela je Grand Bar & Lounge sa izuzetno udobnim foteljama i odličnom kavom ($6 za latte) i savršenim koktelima ($12-20). Uvijek dobar odabir za prvi spojak ili druženje s prijateljicom.

http://www.lmarkes.com/blog/2007/02/18/ovaj-tjedan-iz-nyc-6-nedjeljom-u-soho/


Autor: www.lmarkes.com