Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Europa :: Češka Republika :: Prag :: Vodiči :: Noćni život u Pragu
Prag

Noćni život u Pragu

Noćni život u Pragu

Praški noćni život u 90-ima bio je sličan kao i u ostalim postkomunističkim društvima: na prvi pogled ozloglašen, nemoralan i neuredan: sve to je tad bilo prihvatljivo i u modi. U nekoliko posljednih godina scena se profilirala i postala sličnija zapadnoeuropskim gradovima.

Iako još postoje avangardni klubovi poput onih u Istočnom Berlinu, brojni su otmjeni cocktail-barovi, raskošni whiskey-lounge-barovi i trendovski DJ-barovi, koji se stapaju u uzbudljivo i primamljujuće šarenilo. U Pragu se popularna mjesta za izlazak brzo pojavljuju i još brže zaboravljaju.

Centar grada je još uvijek središte zabave u Pragu, ali neka od najnovijih popularnih mjesta za izlazak preselila su se u jeftinija predgrađa npr. u Žižkov.

Mjesta se djele u tri grupe: skupa – za bogate Čehe i strance, jeftina i trash mjesta – za mlade turiste i skromne turiste sa ruksacima, te jeftina i inovativna – za upućene mlade Čehe i turiste.

Kafići su otvoreni do ranih sati (do 02:00, neki i do 04:00), a klubovi i duže (neki i duže od 06:00). "Noćni klubovi" u Češkoj, kao i u većini postkomunističkih zemalja, bez obzira koliko otmjeni bili, zapravo su striptiz klubovi sa kompletnim programom, često sa saunom i jacuzzi-jem. Klubovi sa živom glazbom poznati su kao "glazbeni" ili "jazz" klubovi, dok su mjesta koja nude ples zovu "disko" ili "plesni" klubovi.

Do plaćanja ulaznice ili dress-coda u noćnom životu Praga ne drži se puno. Zakonska granica za konzumiranje alkohola u Češkoj je 18 godina. Pića su prilično jeftina, čak i za naše hrvatske prilike: 40Kč za pola litre domaćeg piva, od 70 do 100 Kč za uvozno pivo te od 15 do 60 Kč za žestoka pića – ovisno o piću: naprimjer votka je jeftinija od viskija.

Za detaljnije informacije o glazbenim događanjima može se više saznati u novinama koje izlaze na engleskom jeziku:
- tjednik Prague Post (web stranica: www.praguepost.cz/),
- dvotjednik Prague Pill (web stranica: prague.tv/pill/)
- te mjesečnik In Your Pocket.
- Do mìsta je vodič po gradu na češkom jeziku, izlazi jednom mjesečno.

Kazino
Igre na sreću čine važan dio života mnogih Čeha i kockanje je veliki biznis u Pragu. Novi kazina se stalno otvaraju. Igranje je zabranjeno mlađima od 18 godina, a za pristupiti stolu je potrebno imati osobnu kartu ili putovnicu.
Dress code: U kazinima smještenim u luksuznim hotelima obavezno je odijelo i večernja haljina.


Autor: Puturist.com