Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Europa :: Grčka :: Rodos :: Putopisi :: Symi - Mediteran kakav je nekad bio
Rodos

Symi - Mediteran kakav je nekad bio

Symi - Mediteran kakav je nekad bio

Vjerojatno vam je poznat slogan kojim Hrvatska turistička zajednica predstavlja našu zemlju u inozemstvu. Nažalost, i sami znate da takav Mediteran sve rjeđe imamo prilike vidjeti, jer polako gubi bitku od betona i bezbrojnih apartmana...
Ovo je Mediteran kakav je nekada bio! – pomislio sam ljetos posjetivši grčki otok Symi, udaljen 21 nautičku milju od poznatijeg Rodosa. Na prvi pogled otok se čini sličan jadranskima, no kad uplovite u glavnu luku - gradić koji se također zove Symi, dobit ćete dojam da ste se vratili kroz vrijeme. Symi djeluje pomalo nestvarno, poput kulisa za snimanje romantičnoga povijesnog filma. Ondje doslovno nigdje ne možete vidjeti betonsku novogradnju, apartmane ili hotele. Dokle pogled seže - vide se samo šarene kuće iz 19. stoljeća, posložene amfiteatralno, tako da svaka ima pogled na more. Početkom 20. stoljeća u Symiju je živjelo čak 30 000 ljudi, te je otok bio najveći izvoznik spužava na svijetu. Od njih su otočani dobivali sredstva potrebna za gradnju lijepih kuća u klasicističkome stilu. Danas je mnogo starih kuća napušteno i otok je daleko od slavnih dana s početka 20. stoljeća, no u Symiju se zato može doživjeti jedna izrazito mirna, opuštena, i ne toliko turistička Grčka. Ondje sam, u jednoj od mirnih uskih uličica, čak doživio da me na grčkom pozdravi nepoznata starija žena. Symi očito i dalje živi kao zaseban svijet, u kojem mještani srdačno pozdravljaju prolaznike, makar i nepoznate.
Automobilskog prometa u gradiću praktički nema, a po većini ulica ne bi se ni mogli kretati obzirom da su posvuda stube. Jedino što remeti mir u ovom pješačkom raju tako je poneki motocikl koji se provoza rivom.
Ploveći uz nevjerojatno strme litice otoka Symija uplovit ćete u još jedan „Mediteran kakav je nekada bio" - mjestašce Panormitis, poznato po pravoslavnom manastiru iz 17. stoljeća. Uz manastir je u mjestu još doslovno pet-šest kuća. Također nema betona, novogradnje ni automobila, tako da sve odiše neobičnim mirom. Ondje sam vidio i jedan neobičan prizor - starca kako na +30 ºC sjedi u hladovini i puši, odjeven u debelu zimsku jaknu.
Mačke su manje neobičan prizor i u Symiju i u Panormitisu. Ima ih uistinu na svakom koraku, a od hrvatskih se mačaka razlikuju po tome što nisu baš plašljive. Svaka smireno leži na svome zidiću, kućnom pragu ili pločniku, tako da im slobodno možete prići i dragati ih do mile volje. Zanimljivo je da Grci mačke ne dozivaju s „mic-mic" nego sa „ps-ps". Grčki psi ponegdje provode vruća popodneva ležeći na pločniku zajedno s mačkama, što mi je također bio neobičan prizor. Na Symiju se izgleda čak, i psi i mačke, dobro slažu. Možda je tome zaslužan popodnevni odmor, navika koju su ovdašnji mještani očito prenijeli i na kućne ljubimce. U takvom lagodnom i opuštenom okruženju bez turističke vreve, možda i vi doživite Mediteran kakav je nekada bio...


Autor: Tomislav Vuković