Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Sjeverna Amerika :: S. A. D. :: San Francisco :: Putopisi :: Metropola američkog zapada
San Francisco

Metropola američkog zapada

Metropola američkog zapada

San Francisco je nakon New Yorka 2. najgušće naseljen grad u SAD-u.
Smješten je na južnom dijelu obale Silikonske doline, odnosno sjeverne Kalifornije. Silikonska dolina duguje svoj naziv osmišljavanju i proizvodnji silicijskih čipova, ali i općenito biznisu visoke tehnologije koji je tu smješten.
750 000 stanovnika  živi na brežuljkastom poluotoku dužine 50 km.
Okružen Tihim oceanom na zapadu i zaljevom na istoku, ovo je grad ugodne klime i prekrasnih krajolika...

tl_silicon.jpg

Iako su Španjolci «otkrili» današnju Kaliforniju 1542., tek su ju prvi put  kolonizirali u 18. stoljeću. Nakon naseljavanja Meksikanaca, u 19. stoljeću prepuštena je SAD-u, kada   je pronađeno zlato u planinama Sierra Nevade.
Nastupila je  potraga za zlatom ili «zlatna groznica», zbog čega je danas Kalifonija poznata i  kao «zlatna država».
70% populacije države španjolskog je podrijetla. U nekim dijelovima oni žive u getima i zbog te izoliranosti pričaju samo španjolski. Meksikanci su trenutno prva nacionalna  manjina u SAD-u.

gold.jpg

San Francisco slovi kao liberalan i slobodouman grad, te je rodno mjesto najznačajnijh društvenih pokreta. Sveučilište Berkley, sastavni dio grada, u 60-im je bio pokret slobodnog govora. U San Franciscu  je počeo pokret protiv rata u Vijetnamu i nakon, postao meka hipija.
Osim toga može se pohvaliti kao grad sa najvećom svjetskom koncetracijom gay populacije, u kojem se parade homoseksualaca održavaju već 35 godina u nizu.
Brojni turisti posjećuju ga zbog odličnog noćnog provoda. Raznoliki restorani mjesto su gdje se može probati «kalifornijska kuhinja», spoj lokalnih recepata i azijskog načina pripreme. Ovaj grad zaista ima mnogo za ponuditi...

pride-2008-2-8.jpg

Najprepoznatljiviji simbol grada je svakako Golden Gate Bridge - most  koji  svojom elegancijom, ljepotom i bojom čini ovaj grad još posebnijim. Iako crvene boje, ovaj naziv duguje zlatnom zaljevu u kojem se nalazi. Gigantska čelična struktura izgrađena je 1930. i od tada spaja grad sa drugom stranom zaljeva.
Taj se viseći most dužine 2860 metara svake godine boja i kada se bojanje završi treba početi ispočetka, jer odmah nastupi hrđanje.
Neizostavna  polusatna šetnja ovim mostom pruža pogled na ocean od kojeg zastaje dah... To je - must see!

goldengategetty.jpg

Cable cars ili popularni tramvaji još su jedna posebnost ovog grada, a mogu  se vidjeti u samom centru. Pušteni su  u promet 1870., jer su ondašnji  tramvaji vučeni konjskom zapregom, često doživljavali nezgode zbog strmih brežuljaka San Francisca.
Danas se natrpani turistima vješto kreću po ulicama grada. Vožnja tramvajem je zaista jedinstven osjećaj u Americi, gdje su auto i spodzemna omiljena prijevozna sredstva.
Oni koji se odluče na vožnju ovim simpatičnim prijevoznim sredstvom, imat će iz daljine priliku vidjeti i Alcatraz (španjolski: pelikan) - poznati zatvor, u prošlosti «dom» brojnih američkih kriminalaca od kojih je najpoznatiji bio - Al Capone!
Danas je ovaj otočić samo još jedna turistička atrakcija.

photo-al-capone.jpg

Kalifonija prima najveći broj imigranata, čak 200 000 godišnje! Ne začuđuje da je upravo San Francisco poznat po Kineskoj četvrti - najvećoj kineskoj zajednici izvan Kine. U njoj živi oko 25 000 Kineza.
Mnogobrojni kineski restorani, autentična arhitektura, pagode, crveni lampioni, boje, mirisi, te zvuk melodičnog kineskog jezika - na tren će dočarati ovu kulturu...
Poseban je doživljaj i shopping  koji  ide uz neizostavno cjenkanje.

china town.jpg

1906. San Francisco je pogodio najjači potres u američkoj povijesti. A, kako je Kalifornija na geografskoj poziciji u kojoj su podrhtavanja tla više pravilo nego iznimka, očekuje se da će je jednog dana pogoditi «veliki potres», te cijelu Kaliforniju - potpuno zbrisati sa lice zemlje!
Neki Amerikanci govore kako je upravo sada najbolje vrijeme za kupnju zemlju u unutrašnjosti, jer ako Kalifornija nestane u moru, na cijeni će biti susjedne države: Nevada, Ariyona, Oregon.

san-francisco-earthquake.jpg

Amerika je postala «melting pot» nakon emigracija iz Starog kontinenta - a upravo su ljudi različitih rasa, etničkog podrijetla i ekonomskih klasa ostavili trag u svim domenama društvenog života...
Jedinstveni lifestyle San Francisca formiran je upravo zbog različitih  kultura, te kao takav - čini jednu od nezaobilaznih turističkih lokacija svijeta!

San Francisco - Što posjetiti

najpov_bann.gif


Autor: Kristina Čuk