Vi ste ovdje: Početna :: Destinacije :: Europa :: Italija :: Venecija :: Vodiči :: Javni prijevoz u Veneciji
Venecija

Javni prijevoz u Veneciji

Javni prijevoz u Veneciji

Ukoliko želite doživjeti pravu Veneciju morate prošetati uskim uličicama preko mostova koji vode do minijaturnih trgova. Ukoliko ste ograničeni vremenom, za razgledavanje je ipak najbolje koristiti vodene autobuse (vaporetti) kojima upravlja poduzeće AziendaConsorzialeTransportiVeneziaACTV (tel: (041) 272 2111; website: www.actv.it).

Vodeni autobusi (vaporetti):                                                    Ukoliko ste ograničeni vremenom, za razgledavanje je ipak najbolje koristiti vodene autobuse (vaporetti) kojima upravlja poduzeće AziendaConsorzialeTransportiVeneziaACTV (tel: (041) 272 2111; website: www.actv.it).

Putne karte vrijede 90 minuta.

Cijena karte koja uključuje putovanje Canale Grandeom je 5€, a putovanje nekim drugim pravcem košta 3.50€. Dvije takve putne karte će vas koštati 6€. Postoji i cjelodnevna propusnica koja košta 10.50€ te trodnevna po cijeni od 22€. Obje propusnice uključuju i putovanje Canale Grandeom. Ukoliko putujete s kućnim ljubimcem ili većom torbom i za to trebate kupiti putnu kartu i to po cijeni od 3.50€. Putne karte i propusnice možete kupiti na pristaništima te u odabranim kioscima. Putne karte morate poništiti u automatima prije ukrcaja. Kazna za neposjedovanje putne karte iznosi 30€ plus vrijednost putne karte. Ove putne karte vrijede i za ACTV ulične autobuse koji voze do Piazzale Roma sa Mestre i iz zračne luke. ACTV vozi 24 sata dnevno, ali ne na svim rutama..

Trajekti:                                                                            Traghetti (trajekti) su tradicionalno prijevozno sredstvo stanovnika Venecije kada žele prijeći Canale Grande – trenutno su u voznom stanju samo tri, a planira se uvođenje četvrtog. 

Cijena karte: putovanje je vrlo brzo gotovo, a za 0.40€ koliko košta karta (mnogi Talijani cijenu zaokružuju na 0.50€) vrijedi pogledati Veneciju iz istog kuta iz kojeg ju je vjerojatno gledao Marco Polo. Trajekt je bolje rješenje za one koji ne žele velik trošak i ne padaju pod utjecaj turističkih običaja iznajmljivanja gondola. Ipak, prilično je neudobno stajati na nogama za vrijeme vožnje, pogotovo ako ste prije toga malo dublje zavirili u čašu. Trajektima upravljaju gondolijeri u suradnji s gradskim vijećem, a ne postoji striktno određen vozni red.  

Vodeni taksi:
Vodeni taksi vjerojatno nudi najskuplju vožnju u Europi – minimalno €15 – a putovanje traje maksimalno sedam minuta. Kratko putovanje duž Kanala koštat će vas oko €70-80, a dodatak se naplaćuje za prtljagu, dodatne putnike (više od standardnih četiri putnika) te putovanje noću. Vodeni taksi možete rezervirati telefonski (tel: (041) 541 5084), ali će na taksimetru biti minimalnih  €5 kada dođu po vas. Konzorcij MotoscafiVenezia (tel: (041) 240 6711; website: www.motoscafivenezia.it) upravlja ovom uslugom. Biljetarnice se nalaze na stanici, Piazzale Roma, Rialto, San Marco i na Lidu. Službeni vodeni taksi imaju crnu registracijsku oznaku na žutoj pozadini. Standardna taksi vozila (na četiri kotača) voze samo od Piazzale Roma do kopna. Pošto je vrlo teško dozvati taksi na ulici najbolje ga je rezervirati telefonski kod pouzdanih poduzeća kao što je RadioTaxi (tel: (041) 936 222), koji naplaćuje €10 za kratka putovanja. Napojnicu očekuju i jedni i drugi taksisti i to u iznosu od oko 10% računa.

Gondole:                                                                        Venecijanski ekvivalent limuzini je gondola. Ništa se ne može usporediti sa vožnjom u gondoli ispod Mosta uzdaha, lagano zavaljeni u plišanim crvenim sjedalima uz zvuke vode koja udara u zidove zgrada uz kanal. Gondole su prvi put spomenute u gradskim analima 1094. godine, a danas ih ima samo 400. Tradicionalne kabine koje su pružale zaklon Engleskim lordovima i njihovim kurtizanama davno su uklonjene. Današnji gondolijeri moraju se oslanjati na lijepo vrijeme i duge ljetne dane pa se time donekle može objasniti visoka cijena putne karte.

Cijena vožnje: posjetitelji kojima je cijena od €62 za 50 minuta vožnje (a i skuplje nakon 20.00 sati) mogu je sniziti ako se udruže sa drugim posjetiteljima. Sve gondole mogu voziti do 6 ljudi, a dodatne usluge, poput muzičke pratnje, mogu koštati dodatnih €100-130 – ovakve detalje trebate utanačiti prije polaska. Gondole polaze sa Trga Sv. Marka, Rialta, Piazzale Roma i željezničke stanice. Cijene određuje krovna institucija gondolijera EnteGondola (tel: (041) 528 5075; faks: (041) 521 1534; website: www.gondolavenezia.it) te sve pritužbe trebate uputiti njima. Ponekad je moguće sniziti cijenu za 10-15%, pogotovo van sezone. Morate voditi računa da se nikada ne cjenkate ukoliko je u blizini grupa gondolijera jer se to smatra uvredljivim ponašanjem.

Vožnja po gradu:
Automobilima nije dozvoljen pristup u centar Venecije. Čak i hitna služba koristi brod.  

Iznajmljivanje automobila:
Automobilima nije dozvoljen pristup u centar Venecije, ali za razgledavanja okoline možete iznajmiti automobil u zračnoj luci ili na Piazzale Roma. Glavna poduzeća su Avis (tel: (041) 541 5030 (zračna luka) ili 523 7377 (Piazzale Roma); website: www.avis.com), Hertz (tel: (041) 541 6075 (zračna luka) ili 528 4091 (Piazzale Roma); website: www.hertz.com) i Europcar (tel: (041) 541 5654 (zračna luka) ili 523 8616 (Piazzale Roma); website: www.europcar.com).

Cijena najma: cijena je oko  €80 na dan. Vozači moraju biti stariji od 23 godine te imati EU vozačku dozvolu ili Međunarodnu vozačku dozvolu. Osnovno osiguranje je obično uključeno u cijenu, ali se vozačima preporučuje i dodatno osiguranje kako bi izbjegli dodatne troškove u slučaju prometne nezgode.

Iznajmljivanje bicikla:
Biciklima i skuterima nije dozvoljen pristup u centar Venecije. 
 


Autor: Puturist.com